Ryska utmärkelser


För renoveringen av barnbördshuset Änglagård och för allmän humanitär hjälp till den staden Novozybkov, Bryansk län i Ryssland, fick Anders Rönnholm och jag en rad fina utmärkelser. 


Jag kommer dessvärre inte ihåg vad det här är för diplom utdelat 2000.
Någon som kan översätta?



Tjernobylmedaljen
en minnesplakett på tioårsdagen av olyckan.


Minnesplakett 
Novozybkov 300 år
som delades ut på Stadens dag av
Borgmästare Ivan Nesterov.



Den här glasgrunkan fick jag av guvernören i länshuvudstaden Bryansk
i samband med invigningen av den vita sjukhusbyggnaden 2004.
Ovan syns delar av invigningsbanden som Anders och jag klippte tillsammans
med honom, borgmästare Ivan Nesterov och ett antal andra prominenta herrar.








Tjernobyl Unions

medalj för förtjänstfulla insatser för olyckans offer
utdelad av president Viatjeslav Grishin vid
en ceremoni med lunch i Moskva 2005.






Den vänliga fredsängeln 2006





Den här medaljen ingår i förtjänstecknet 
Den vänliga fredsängeln.
Jag fick en bok till den  - se nedan - men förstår inte mycket.
Dessutom ingick plaketten vid statyn nedan och ett tjusigt ordensband
men det lade Lions rabarber på.


Den Vänliga Fredsängeln i Novozybkov av vilken jag har glädjen att få vara en del...
Jag råkade hitta en bild på nätet av Den Vänliga Fredsängeln i Novozybkov, Ryssland, 14 mil fågelvägen från Tjernobyl, tagen ur en vinkel som jag aldrig kommit åt.
Jag tänkte spara den i ett stängt inlägg men råkade uppenbarligen lägga ut den. Så tag en titt, om ni vill. Visst är hon imponerande.

Min projektledarkompis Anders Rönnholm och jag har som enda utlänningar tilldelats en plakett på marken bland Novozybkovs och Bryansk läns stora män, kvinnor och välgörare.
Till utnämningen hör en medalj, ett diplom, ett ordensband och en liten förklarande bok också. Jag får leta reda på dem och återkomma.


Novozybkov i mitt hjärta

Häng med på en tur runt i stan...




Anders och jag fick vara med på en marmorplakett
och inte som stadens politiska välgörare i guldskimrande metall. 
Men vi är stolta för det.
Hur många har del av en staty i Ryssland?

Det hör en bok på kanske hundra sidor till den här utnämningen.
Dessvärre kan jag inte läsa den. Här följer några av sidorna.
Om jag förstått det rätt så har eller ska flera fredsänglar resas runt om i Ryssland eller världen för vänskaps skull.







___________________________

________________


Änglagård




Vi renoverade detta sjukhus från golv till tak inom ett riksprojekt i Lions Club.
Dessvärre åtgärdades aldrig de yttre fasaderna.
Lions gubbar tog pengarna - trots att en stor del var öronmärkta gåvor - och lade dem på ett projekt i Rumänien i stället. Det fanns ingen mer publicitet att få från Änglagård, tyckte de. 
Ganska korkat måste man säga. Utan yttre fasader, stuprör och hängrännor blir det snart eländigt igen. Men vi kunde ingenting göra åt saken, Anders och jag.  
Lions Club präglas av såväl dumhet som maktspel.
Ni skulle aldrig tro mig om jag berättade...





Den här plaketten sitter uppsatt på vita husets (BB) yttervägg.

Mer om Änglagård i en annan blogg framöver.

Projekt Novozybkov

Lions i Sverige har samlat in medel så att ett sjukhus i den ryska staden Novozybkov kunnat bli renoverat. Sjukhuset består av två byggnader: Den nu renoverade vita byggnaden som är en förlossningsklinik samt BB med spädbarnsvårdsavdelning samt en röd byggnad – som håller på att renoveras med medel från Lions i Sverige. Den röda byggnaden innehåller en gynekologisk klinik med mödravårdcentral. Här vårdas kvinnor för gynekologiska sjukdomar och gravida kvinnor i syfte att förhindra för tidig förlossning och spädbarnsdöd, vilket är en vanlig följd av livet i den radioaktivt förgiftade staden. (Staden Novozybkov drabbades svårt av nedfallet från den havererade reaktorn i Tjernobyl.) Av de 700 barn som årligen föds på sjukhuset är omkring 80 procent sjuka eller skadade.
Stort tack för stöd och hjälp som redan strömmar mot oss från hela landet!
För Lionsprojektet Tjernobyls Barn /Novozybkov
Monica Antonsson Anders Rönnholm
Projektledare Vice projektledare


Projekt Novozybkov
En historia om medmänsklighet

Finns det tid och intresse att skildra vår historia i vår hektiska värld? Det här handlar varken om dagspolitiken, Anders Lundin eller om dokusåpor. Vi har helt enkelt bara en historia om medmänsklighet att berätta. Och hur det faktiskt går att som vanlig liten människa tillsammans med andra uträtta storverk.
I vårt grannland Ryssland finns en stad som heter Novozybkov. Den är radioaktivt nedsmutsad efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986. Människorna tvingas leva med radioaktiv strålning dagligen, exempelvis äter de mat odlad i radioaktiv jord. Och där finns ett BB där kvinnorna föder under läckande tak och ruttna golv, som inte allt annat vore nog.
Dit kom Monica Antonsson från Vallentuna en dag 1997 på tjänsteresa. Det blev början på en historia om medmänsklighet och solidaritet över gränserna. Det startades av en människa som snabbt kom på att fler människor kan göra mer. Hon tog kontakt med andra människor för att gemensamt göra något för de utsatta invånarna i Novozybkov. Det råkade bli människor inom svenska Lions. Monikas idé var att rusta upp stadens BB och barnsjukhus, då barnen är framtiden. Idag har projektet även fått stöd från Lions i världen, människor som liksom Monika upprörs över misären. Lions International har beslutat att stödja svenska Lions projekt Änglagård (namnet godkänt av Colin Nutley) med 75 000 dollar. Lions internationelle ordförande (president), Clement F Kusiak, var i Sverige för att överlämna pengarna.
Bakgrund:
Det började med att Monica Antonsson i oktober 1997 för första gången besökte Novozybkov i sydvästra Ryssland. Staden är radioaktivt nedsmutsad efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl den 26 april 1986. Någon evakuering har det aldrig varit tal om. Det finns helt enkelt ingenstans att ta de 45 000 invånarna varav 12 000 är barn. De får en slant varje månad för att hålla tyst och stanna kvar. Så de utsätts för strålning dygnet runt och de äter sin radioaktiva mat. Något annat finns helt enkelt inte att få. Årligen föds därför 700 svaga och sjuka barn på stadens undermåliga kvinnosjukhus, där det mesta av mediciner och utrustning saknas. Läckande tak, ruttna golv och trasiga ledningar har inte precis gjort situationen bättre. Alla gravida kvinnor lider svårt av nedsatt immunförsvar och har minst tre sjukdomar som måste behandlas. Var fjärde kvinna snittas. De är alldeles för svaga för att kunna föda normalt. Minst 80 procent av de nyfödda barnen är sjuka eller missbildade. Allt till följd av olyckan.
560 Lionsklubbar har hjälpts åt
– Vi var några eldsjälar som skickade hjälptransporter och körde ner såväl ambulanser som handikappbussar med viss benäget bistånd av Lions Club, säger Monica Antonsson som småningom blev medlem i Lions Club i Vallentuna, där hon bor. Då hade hjälpverksamheten vuxit sig så stor, att en proffsig organisation måste till.
– Då skapades projektet. Vi bestämde oss för att försöka renovera kvinnosjukhusets båda byggnader, så att de stackars mammorna åtminstone ska kunna föda under någotsånär drägliga förhållanden.
Vallentunaklubbens projekt blev snart en fråga för Upplandsdistriktet, varpå det i maj 2003 blev en riksomfattande angelägenhet. Sedan dess har organisationens 15 000 medlemmar i 560 klubbar landet runt gjort vad de kunnat för att samla in pengar till Änglagård som sjukhuset numera kallas - med regissör Colin Nutleys goda minne. Från kyrkokonserter och julmarknader har pengarna strömmat in till mammorna i Novozybkov.
– Vi tyckte att det var ett bra projekt som vi gärna ville stödja, säger Håkan Johansson som är guvernörsrådets ordförande i Svenska Lions.
Internationellt uppmärksammat
– Lions ställde 1 miljon kronor till vårt förfogande, säger Monica Antonsson som leder projektet tillsammans med Anders Rönnholm i Vallentunaklubben. För de pengarna har vi nu renoverat den första byggnaden. Borgmästare Ivan Nesterov och hela hans administration är engagerad i arbetet liksom Medical Department (motsvarande landstinget) i länshuvudstaden Bryansk, Kommissionen för humanitär hjälp i Moskva och Chernobyl Union i Ryssland. Vi har till och med lyckats få skattebefrielse, vilket innebär att vi slipper betala moms på byggmaterialet.
Lions Clubs International har uppmärksammat det svenska projektet och skjutit till 75 000 dollar, så att även en andra byggnad ska kunna renoveras. Beloppet är det högsta belopp som organisationen kan dela ut.
– Projektet är verkligen humanitärt, säger Barbara Flanagin, Lions Clubs International i Oak Brook, Illinois. Svenska Lions har verkligen identifierat ett livsviktigt hjälpbehov och dessutom redan gjort en stor insats för att hjälpa befolkningen i Novozybkov.