måndag 10 juli 2017

Det kom en bild...

Det kom en bild på facebook. 

Jag står i mitten framför Gustav Nilssons gamla kommunalhus och till höger om mig står dåvarande kommunalrådet Carl-Erik Wikström (c). Året är 1982 och det är valrörelse. Om bara några veckor ska Carl-Erik Wikström lämna över kommunalrådsposten till Elwe Nilsson (m).

På bilden är jag på Tuna torg med Vallentuna Revyn som hade dragit in scenvagnen till vänster om kommunalhusets entré. Anki Antonsson, Britt-Marie Lindgren och jag har just gjort ett revynummer om valrörelsen och SVT är på plats och filmar. Vi har dessutom upplåtit plats till Åkersbergarevyn som gör detsamma om sin kommun. I en valstuga lite längre bort åt höger står Elwe Nilsson och kikar ut. Oj, så många revynummer det blev om honom sedan. Och han satt alltid på första parkett och applåderade.  


Jag saknar verkligen den kroppen. Min alltså. Hypothyrios tog den. Den är sedan dess djupt sörjd och saknad. 

Jag hittar dock ett klipp och ser att det är Christer Ottosson - min gamle mentor (han blir särskilt förtjust om jag kallar honom det) och senare chefredaktör - som var på plats och skrev för Norrtälje tidning. (Obs! att bildtexterna har kastats om) Snart ska han fylla 75 år och firas med besked, den gode Christer. Tänk vad tiden går. 

Av artikeln framgår att Anki, Brittis och jag sjöng en visa om Kalle Kommunalråd till melodin Kalle på Spången. Det låter logiskt i mina öron. Vi var nya på revyscenen och började lite enkelt. Jag minns inte texten alls. Om jag orkar leta fram lådan för 1981 års revy ska jag nog kunna hitta den. Men det får bli en annan dag. Återkommer om det i så fall. Den står väldigt långt bak bland revylådorna, ser det ut som härifrån. 

Obs! Fel bildtext till fel bild i klippet.

Carl-Erik Wikström (folkbokförd som Karl-Erik Vikström) var en riktig hedersman. Jag läser på kommunens hemsida att han var kulturnämndens ordförande 1968-1974 och kommunalråd i Vallentuna 1974-1982. Jag satt faktiskt - handplockad av Sven Sjönell - som suppleant i kulturnämnden för Karl-Erik och hans parti i två mandatperioder. Och jag vet att jag senare gjorde ett reportage om honom i samband med en bemärkelsedag. Carl-Erik Wikström gick ur tiden den 30 april 2008 och gruppledare Elisabeth Rydström (c) skrev hans historia i Dagens Nyheter.

Tack snälla Ingrid för bilden!
Den väckte många fina minnen.


PS.
* Elwe Nilsson var kommunalråd i Vallentuna 1982-1991 när han tog tåget till stan och axlade rollen som trafiklandstingsråd och ordförande för Stockholms Lokaltrafik. Det var han som sålde ut tunnelbanan till fransmännen, om ni minns det. 
Wikipedia (som alltså har fel om när Elwe tillträdde som kommunalråd) skriver: "Nilsson dömdes år 2002 till dagsböter för brott mot aktiebolagslagen då han 1999 medvetet undanhöll vänsterpartiets styrelseledamot i SL:s styrelse information om den förestående försäljningen av 60% av aktierna i driftbolaget SL Tunnelbanan AB till franska företaget Connex." 
Det skrev jag en sångtext om för 2003 års revy sedan Elwe återvänt till hembygden. Den finns inspelad och följer här: